Cele 18 cluburi din Liga I au cheltuit aproape 17 milioane de euro pentru aducerea de jucători și au primit 22 de milioane din vânzări! Comparativ cu anul trecut există creștere semnificativă
Sezonul în curs va fi, cel mai probabil, ultimul în care campioana României va merge direct în grupele Ligii Campionilor, lucru care a determinat o agitație destul de mare pe piața transferurilor. ProSport a calculat sumele vehiculate vara trecută și în această vară, iar concluzia lasă loc de interpretări: în debutul sezonului în curs, cele 18 echipe din Liga I au cheltuit 17 milioane de euro, spre deosebire de cele 10 milioane puse în joc în 2009! Este clar un semn de revenire din mult discutata criză, dar vorbim aici despre o revenire slabă, având în vedere că la începutul sezonului 2008-2009 suma cheltuită de Liga I pe transferuri a fost de 40 de milioane de euro!
Sezonul 2009-2010â–º10 milioane de euro pentru 320 de jucători transferați „E criză, n-avem bani”. Asta s-a putut auzi mai mereu în această vară de la conducătorii echipelor din Liga I. În fapte, lucrurile au stat puțin diferit, asta dacă ne raportăm doar la aceeași perioadă a anului trecut. Concret, în vara lui 2009, cele 18 echipe angrenate în prima divizie au pus la bătaie aproximativ 10 milioane de euro pentru transferuri, iar numărul de jucători tranzacționați a ajuns undeva în jurul cifrei 320! Mergând cu un an în urmă, în vara sezonului 2008-2009, în Liga I s-au investit aproape 40.000.000 de euro!
„Mai bine nu-mi spuneați de suma asta… 17 milioane sunt bani mulți, când în campionatele puternice numai un junior costă atât?„, Mitică Dragomir, președinte LPF
Sezonul 2010-2011â–º 17 milioane de euro pentru 220 de jucători! 150 de fotbaliști, împrumutați Pentru acest debut de sezon, perioada de transferuri s-a încheiat chiar aseară, prilej bun de bilanțuri. Au existat cluburi care au cumpărat jucători, dar și cluburi care au mers pe împrumuturi. Astfel, din străinătate sau din campionatul intern, aproape 150 de fotbaliști au fost acontați fără sumă de transfer. Asta înseamnă aproape ceva mai puțin de jumătate din numărul transferurilor care au ajuns la cifra 370. Restul a intrat pe mâna patronilor cu bani, care, adunând jucător cu jucător, au făcut ca suma investită în această vară în transferuri să ajungă undeva la aproximativ 17 milioane de euro.
S-au încasat 22 de milioane de euro din plecări Investițiile din trecut ale unor patroni nu au rămas nici ele nerăsplătite, astfel că suma care a intrat în vistieriile cluburilor din Liga I pentru jucători vânduți aproape s-a dublat față de vara anului trecut. Atunci, fotbalul românesc vânduse fotbaliști de „doar” 14 milioane de euro. Sezonul abia început a reușit astfel performanța de a strânge 22 de milioane de euro de pe urma fotbaliștilor vânduți mai ales în străinătate. Cel mai scump transfer al verii este Ciprian Deac, cumpărat de Schalke 04 pentru trei milioane de euro, urmat îndeaproape de rapidistul Alexandru Ioniță, cu 2,5 milioane de euro pe care i-a plătit FC Köln.
„Mi s-a făcut rău acum, că mi-ați spus! Mai bine nu ofeream publicului cifrele acestea, am ajuns de râsul curcilor! Noi avem cartofii mai scumpi decât în Anglia, dar la ei un jucător de la o echipă este mai scump decât”, Liga I Mitică Dragomir, președinte LPF
Steaua a adus și a dat 43 de jucători Fotoliul de lider, când vine vorba de mutări de jucător este, de departe, ocupat de Steaua. Roș-albaștrii au reușit „performanța” de a aduce și de a da la un loc aproape două loturi. Nu mai puțin de 43 de fotbaliști au „învârtit” steliștii, fiind urmați, pe locul al doilea, surprinzător, de Astra Ploiești. Celelalte puteri ale campionatului nu s-au lăsat mai prejos, însă niciuna nu s-a ridicat la nivelul Stelei. Totodată, lider la investiții este tot trupa din Ghencea, dar care are în dreptul său și o mică paranteză legată de transferurile „brigăzii” Urziceni în Ghencea.
Cei cinci fotbaliști ajunși sub comanda lui Ilie Dumitrescu au costat în jurul a cinci milioane de euro, dar plata lui Gigi Becali către patronul Unirii a însemnat, de fapt, stingerea unei datorii mai vechi a lui Dumitru Bucșaru către bossul stelist. La această afacere, se mai adaugă încă alte două milioane de euro investite în jucători.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER